IZOLACIJA NA PROČELJIMA, KATOVIMA I KROVU

Kamen, cementni mortovi, opeka, plinobeton i beton predstavljaju porozne materijale koji upijaju vodu i nezaštićeni omogućavaju njen prolaz kroz konstrukciju do interijera. Vlaga uzrokuje koroziju armature što za posljedicu ima ugrožavanje konstrukcije. Na unutrašnjim površinama zidova vlaga uništava glet i boju, dok na vanjskima uzrokuje pojavu mrlja, lišajeva i mahovine. Prolaskom vode kroz konstrukcije zidova dolazi do hlađenja zidova što za posljedicu ima potrebu za pojačanim grijanjem uz često prateću pojavu gljivica. Kako bi izbjegli sve negativne efekte prodora vode i vlage u konstrukcije građevina potrebno je upojne površine zaštititi impregnacijskim premazom.

Prateći povijesni razvoj impregnacija, prve su se pojavile vodoodbojne impregnacije na bazi silikona. Nedostaci takvih impregnacija ogledaju se u formiranju filma na tretiranoj površini čime se mijenja njen estetski izgled. Tome treba pridodati i UV nestabilnost silikonskih impregnacija što rezultira promjenom boje premaza i njenim mrvljenjem.

ImperGuard – trajna zaštita od vode

Daljnjim razvojem građevinske kemije razvijeni su proizvodi, na bazi silana i siloksana, koji prodiru u površinu ne mijenjajući njen vanjski izgled, UV su stabilni i dugotrajno štite površine od upijanja vode. IMPERGUARD je vodena emulzija bez otapala, bazirana na poliorgano-siloksanu. Namijenjen je zaštiti fasada građevina od vlage. Penetrira u dubinu materijala koji se tretira i na taj način stvara hidrofobiziranu površinu bez promjene njenog vanjskog izgleda i paropropusnosti. Može se nanositi sa vanjske i unutrašnje strane na sve porozne materijale poput prirodnog kamena, betona, terakote i cementa. Ekološki je proizvod na bazi vode (netoksičan, bez otapala) koji pruža dugotrajnu zaštitu od prodora kiše i atmosferilija u zid. IMPERGUARD je potpuno bezbojan nakon nanošenja i ne mijenja izgled ili sastav tretiranog materijala. UV je stabilan i ne mijenja boju sa vremenom.

ProtectGuard – sveobuhvatna zaštita poroznih materijala

Zadnja generacija impregnacijskih premaza formulirana je na bazi fluora i klorofilina. Ovakvi premazi ne samo da su dugotrajni, UV stabilni i da štite od upijanja vode nego imaju i oleofobne karakteristike. Drugim riječima štite tretirane površine od dubinskog upijanja masti, ulja, mrlja i grafita, ali i od agresivnih zagađivača iz zraka kao što su industrijsko zagađenje, ispušni plinovi automobila i kisele kiše.

Pod imenom PROTECTGUARD nalazi se čitava linija impregnacijskih premaza zadnje generacije koji ovisno o karakteristikama pojedinog proizvoda pružaju svim vrstama poroznih materijala zaštitu od vode, ulja i mrlja ili pak, uz sve to, obnavljaju izgled tretiranih površina.

PROTECTGUARD je ekološki proizvod, na bazi vode (neotrovan, bez otapala i bez silikona) proizveden kako bi štitio od prodora vode i ulja. Preporučuje se za primjenu na svim vrstama kamena (vapnenac, pješčenjak, granit, škriljevac…), betona i opeke. PROTECTGUARD-om se mogu tretirati unutarnje i vanjske površine bez ograničenja da li se radi o podovima, zidovima ili krovovima. Potpuno je bezbojan nakon nanošenja i ne mijenja izgled ili sastav tretirane površine. UV je stabilan i ne mijenja boju sa vremenom, naprotiv, izgled čiste i nove površine traje duže.

PROTECTGUARD tretman podrazumijeva impregnaciju podloge do stupnja zasićenosti čime se osigurava dugovječnost i kvalitetna zaštita površina. Nakon tretmana mrlje od ulja i goriva više ne prodiru niti se lijepe za površinu, kao ni žvakaće gume koje se lagano mogu ukloniti. Materijali tretirani PROTECTGUARD-om postaju samočisteći jer kiša uklanja većinu mrlja. Danas, s obzirom na njihov veliki broj, grafiti predstavljaju prvi uzrok estetskog uništavanja zgrada. Stoga je potrebno nove ili nedavno renovirane zgrade zaštititi što je prije moguće. Preventivni tretman PROTECTGUARD-om će spriječiti prodor tinte i pigmenta boje u dubinu poroznih materijala i olakšati njihovo odstranjivanje.